Sposób przygotowania:
Mój bigos
Mięsa i boczek wędzony pokroić w kostkę i partiami smażyć do zrumienienia.Przełożyć do garnka ,podlać wodą,wrzucić kostkę mięsną Winiar i dusić do miękkości,ew.uzupełniając wodę. Kapustę kwaszoną mocno odcisnąć (nie moczyć wcześniej),pokroić i zalać wrzątkiem.Wrzucić liście laurowe,pół kostki smalcu,oprószyć vegetą i zagotować.Odkryć pokrywkę i ok.15-20 minut gotować bez przykrycia.Wrzucić namoczone wcześniej suszone grzyby i śliwki.Wodą, w której moczyły się grzyby, uzupełniam ilość płynu,który się wygotuje .Dodać ziarna pieprzu,jałowca i ziela ang. oraz gałkę muszkatołową.Dusić pod przykryciem,aż kapusta będzie miękka. Kiełbasę pokroić w półplasterki,smażyć na patelnii,pod koniec zeszklić razem pokrojone cebule a na koniec posypać mąką i króciutko zasmażyć. Wrzucić kiełbasę z cebulą i mąką do bigosu,Dodać koncentrat pomidorowy,czerwone wino i majeranek,wymieszać i jeszcze 0,5 godziny gotować.Tym razem często mieszać,gdyż poprzez dodanie mąki lubi się pod koniec przypalać. Nie pozostaje nic innego,jak wlać sobie odrobinę czerwonego wina i delektować się tym,co się ugotowało.Smacznego
msewka
anullka7
anullka7
Zapomniałam dopisać, że najlepszy właśnie jest bigos z samej kwaszonej kapustki,niektórzy dają też słodką,ale moim zdaniem psuje smak bigosu.
Glumanda
misia53
beetuussiiiaaaa
kiwi
anetkamisia