Sposób przygotowania:
Pyszny piernik biszkoptowy
Przygotowanie: Przesiać mąkę.Z połowy cukru przygotować karmel : cukier zrumienić na patelni,dodać 3 łyżki wrzącej wody,zagotować,ostudzić.Z kawy przygotować 1/3 szklanki naparu.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Masło utrzeć i nie przerywając ucierania dodać żółtka i stopniowo pozostały cukier.Do utartej masy dodać korzenie i mieszając wlewać stopniowo karmel,śmietanę,rozpuszczony w niewielkiej ilości wody amoniak i ciepły napar z kawy.W końcu dodawać na przemian ubitą pianę i przesianą mąkę.Mąki dodać tyle,aby masa po dokładnym wymieszaniu nie była rzadka.Przełożyć ciasto do formy i piec w temp.220-240s.c około 45 minut.Upieczony przełożyć powidłami.