Sposób przygotowania:
Pyszny placek wenus
CIASTO:
Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier oraz jajka wymieszać razem, wyrobić na ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 przez około 30 minut.
MASA SEROWA:
Ser biały bardzo dokładnie zmielić, dodać do tego trzy łyżki cukru i całość dokładnie zmiksować. Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 litrze gorącej wody i podzielić na dwie części. Jedną część ostudzić i dodać do zmiksowanego sera z cukrem, a drugą część galaretki cytrynowej ostudzić i dodać do śmietany, którą należy ubić z dwiema śnieżkami. Śmietanę połączyć z serem białym i całość dobrze wymieszać. Upieczone ciasto biszkoptowe przeciąć na dwie części i, przełożyć kremem, a górną część biszkoptu posmarować dżemem brzoskwiniowym, a na warstwę z dżemy dać posypkę kokosową.
POSYPKA KOKOSOWA:
Margarynę roztopić, a następnie dodać do niej kokos i cukier. Ciasto z posypką piec na złotawy kolor, ale uważać, żeby się nie przypalił.
Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier oraz jajka wymieszać razem, wyrobić na ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 przez około 30 minut.
MASA SEROWA:
Ser biały bardzo dokładnie zmielić, dodać do tego trzy łyżki cukru i całość dokładnie zmiksować. Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 litrze gorącej wody i podzielić na dwie części. Jedną część ostudzić i dodać do zmiksowanego sera z cukrem, a drugą część galaretki cytrynowej ostudzić i dodać do śmietany, którą należy ubić z dwiema śnieżkami. Śmietanę połączyć z serem białym i całość dobrze wymieszać. Upieczone ciasto biszkoptowe przeciąć na dwie części i, przełożyć kremem, a górną część biszkoptu posmarować dżemem brzoskwiniowym, a na warstwę z dżemy dać posypkę kokosową.
POSYPKA KOKOSOWA:
Margarynę roztopić, a następnie dodać do niej kokos i cukier. Ciasto z posypką piec na złotawy kolor, ale uważać, żeby się nie przypalił.