Sposób przygotowania:
Pyszny przekładaniec
1. Obydwie mąki przesiać wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, margarynę, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na pół godziny włożyć do zamrażalnika. Podzielić na 2 części, każdą cienko rozwałkować. Wyłożyć na dwie jednakowe, natłuszczone i wysypane bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm. Każdą piec 15 min w temp. 190st. Ostudzić. Uwaga! Ciasto jest bardzo kruche!! 2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, wstawić do rondla z gorącą wodą i, mieszając, rozpuścić. Ostudzić i połączyć ze śmietaną, krótko zmiksować. Masą przełożyć ostudzone placki. 3. Miękkie masło utrzeć na gładką, puszystą masę, dodawać po łyżce masy orzechowej. Wyłożyć na wierzch ciasta.4. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier, następnie dodać wiórki, delikatnie wymieszać szpatułką. Wylać na blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok 25 min w temp. 160st. Ostudzić. Wyłożyć na masę orzechową. Polać polewą. Schładzać całą noc.