Sposób przygotowania:
Pyszny torcik z ajerkoniakiem
Na początku oddziel białka jajek od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę a żółtka utrzyj z cukrem białym i cukrem waniliowym na gęsty, gładki krem. Do tak powstałej masy dodaj mąkę ziemniaczaną i tortową a następnie proszek do pieczenia. Następnie delikatnie połącz z ubitą wcześniej pianą z białek. Przygotowane ciasto wlej do wysmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok.25 minut. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystygnięcia. Ostudzone rozetnij na trzy placki. 300 ml śmietanki ubij przy pomocy miksera. Delikatnie wymieszaj z ajerkoniakiem i 2 łyżkami cukru pudru. Następnie w 3 łyżkach wody rozpuść 3 łyżeczki żelatyny.Wymieszaj z masą ajerkoniakową. Powstałym kremem przełóż placki biszkoptowe. Odstaw na godzinę. W tym czasie ubij resztę śmietanki i wymieszaj z kawą rozpuszczoną w łyżce wody. Dodaj pozostały cukier puder i połącz z resztą żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody. Masą wysmaruj cały tort. Tort udekoruj migdałami lub według własnego uznania,np. owocami i osyp kakao. Ciasto przed podaniem należy schłodzić w lodówce. Smacznego.