Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Pyszotka z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Długie ponure jesienne dni pod kocem z kubkiem kawy a do tego idealnie będzie pasować ciasto z jabłkami. Aromatyczne, wilgotne i przepyszne, do tego przygotowanie nie zabiera wiele czasu, ma bardzo niewiele kalorii.

Pyszotka z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pyszotka z jabłkami

Składniki na kruszonkę:

Składniki ma farsz:

Składniki na ciasto:

Składniki dodatkowe:

  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Pyszotka z jabłkami

I

Pyszotka z jabłkami
Przygotowanie kruszonki, masło scieramy, ddoajemy pozostałe składniki i mieszamy. odstawiamy na bok.

Sposób przygotowania kruszonki:
1. Zimne, schłodzone masło ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję cukier, płatki owsiane, mąkę pszenną oraz cynamon. Dokładnie mieszam składniki i odstawiam na bok.

II

Pyszotka z jabłkami
Przygotowanie jabłek do przekładania ciasta, obieramy, ścieramy i łączymy z innymi składnikami.

Sposób przygotowania farszu:
1. Jabłko myję, obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z masłem o temperaturze pokojowej oraz z cynamonem. Mieszam dokładnie i również odstawiam na bok.

III

Pyszotka z jabłkami
Przygotowanie ciasta , łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto.

Sposób przygotowania ciasta:
1. Do miski wsypuję mąkę, cukier, sól. Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie, dodaję do mąki, na koniec wlewam olej i wyrabiam ciasto.
2. Ciasto wykładam na oprószony mąką blat kuchenny i rozwałkowuje ciasto w prostokąt.

IV

Pyszotka z jabłkami
wykładanie jabłek na ciasto.

Sposób przekładania:
1. Na rozwałkowane ciasto, wykładam jabłka z masłem.

V

Pyszotka z jabłkami
posypujemy kakałem

2. Posypuję kakałem, najlepiej przesypać przez sitko.
3. Ciasto kroję w paski o szerokości około 5 cm.

VI

Pyszotka z jabłkami

4. Paski składam w harmonijkę i układam w natłuszczonej formie do pieczenia.

VII

Pyszotka z jabłkami
posypujemy kruszonką.

5. Posypuję wcześniej przygotowana kruszonką oraz płatkami migdałowymi.
6. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia a w tym czasie rozgrzewam piekarnik.
7. Wyrośnięte ciasto piekę 30 minut w 180°C.

VIII

Pyszotka z jabłkami

8. Gotowe.
9. Smacznego