Sposób przygotowania:
Pyszotka z jabłkamiI
Sposób przygotowania kruszonki:
1. Zimne, schłodzone masło ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję cukier, płatki owsiane, mąkę pszenną oraz cynamon. Dokładnie mieszam składniki i odstawiam na bok.
II
Sposób przygotowania farszu:
1. Jabłko myję, obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z masłem o temperaturze pokojowej oraz z cynamonem. Mieszam dokładnie i również odstawiam na bok.
III
Sposób przygotowania ciasta:
1. Do miski wsypuję mąkę, cukier, sól. Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie, dodaję do mąki, na koniec wlewam olej i wyrabiam ciasto.
2. Ciasto wykładam na oprószony mąką blat kuchenny i rozwałkowuje ciasto w prostokąt.
IV
Sposób przekładania:
1. Na rozwałkowane ciasto, wykładam jabłka z masłem.
V
2. Posypuję kakałem, najlepiej przesypać przez sitko.
3. Ciasto kroję w paski o szerokości około 5 cm.
VI
4. Paski składam w harmonijkę i układam w natłuszczonej formie do pieczenia.
VII
5. Posypuję wcześniej przygotowana kruszonką oraz płatkami migdałowymi.
6. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia a w tym czasie rozgrzewam piekarnik.
7. Wyrośnięte ciasto piekę 30 minut w 180°C.
VIII
8. Gotowe.
9. Smacznego
skuter5
skuter5