Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami i budyniem na wodzie
Ciasto:
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i posiekaj nożem. Jajka, cukier oraz śmietanę dobrze ubij mikserem i wlej do mąki. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Gotowe podziel na dwie części. Jedną większą do wyłożenia spodu schowaj do lodówki na ok 30 min, a drugą nieco mniejszą do zamrażarki.
Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plastry. Budynie przygotuj według przepisu na opakowaniu, jednak zamiast mleka użyj 750 ml wody.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Następnie podpiecz sam spód w piekarniku nagrzanym do temp ok 200C przez 10-15 min.
Na ciasto wyłóż pokrojone jabłka, zalej ciepłym budyniem i zetrzyj na tarce o grubych oczkach zamrożóną częśc ciasta.
Całość piecz jeszcze przez ok 30-40 min.
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i posiekaj nożem. Jajka, cukier oraz śmietanę dobrze ubij mikserem i wlej do mąki. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Gotowe podziel na dwie części. Jedną większą do wyłożenia spodu schowaj do lodówki na ok 30 min, a drugą nieco mniejszą do zamrażarki.
Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plastry. Budynie przygotuj według przepisu na opakowaniu, jednak zamiast mleka użyj 750 ml wody.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Następnie podpiecz sam spód w piekarniku nagrzanym do temp ok 200C przez 10-15 min.
Na ciasto wyłóż pokrojone jabłka, zalej ciepłym budyniem i zetrzyj na tarce o grubych oczkach zamrożóną częśc ciasta.
Całość piecz jeszcze przez ok 30-40 min.