aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Ciasto z jabłkami i budyniem na wodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Na sadach powoli zaczynają pojawiać się pierwsze jabłka, a na naszym stole coraz częściej ciasta z ich użyciem.

Ciasto z jabłkami i budyniem na wodzie

Składniki:

Ciasto z jabłkami i budyniem na wodzie

 

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 3/4 kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo:
  • ok. 1 kg jabłek
  • 2 budynie śmietankowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami i budyniem na wodzie
Ciasto:

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i posiekaj nożem. Jajka, cukier oraz śmietanę dobrze ubij mikserem i wlej do mąki. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Gotowe podziel na dwie części. Jedną większą do wyłożenia spodu schowaj do lodówki na ok 30 min, a drugą nieco mniejszą do zamrażarki.

Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plastry. Budynie przygotuj według przepisu na opakowaniu, jednak zamiast mleka użyj 750 ml wody.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Następnie podpiecz sam spód w piekarniku nagrzanym do temp ok 200C przez 10-15 min.

Na ciasto wyłóż pokrojone jabłka, zalej ciepłym budyniem i zetrzyj na tarce o grubych oczkach zamrożóną częśc ciasta.

Całość piecz jeszcze przez ok 30-40 min.