Sposób przygotowania:
Pyyyyszna fasolka po bretońsku
Fasolę zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 12 godzin. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Przesmażamy około 20 minut. Dokladnie miksujemy, a następnie przecieramy przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek. Gotujemy do czasu aż powstanie dosyć gęsty sos. Fasolę gotujemy do miękkości (w tej samej wodzie, w której się moczyła). W tym samym czasie przesmażamy pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę w półtalarkach. Gdy wytopi się z nich nieco tłuszczu, dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy do czasu aż cebula się ładnie przyrumieni. Fasolę odcedzamy, zostawiając mniej więcej 1/2 szklanki wody. Dodajemy podsmażoną wędlinę z cebulą, sos pomidorowy i koncentrat. Gotujemy 15-20 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Podajemy ze świeżym pieczywem.
edytaha