Sposób przygotowania:
Pyza gotuje rosół
Mięso myjemy dokładnie. Warzywa obieramy (oprócz cebuli), pora trzeba dokładnie wypłukać. Mięso, warzywa i grzybki przekładamy do garnka, zalewamy ok. 2,5 l zimnej wody i stawiamy na średnim ogniu, nie przykrywamy garnka. Gotujemy aż woda zawrze, w międzyczasie starannie zbieramy łyżką cedzakową pojawiające się na powierzchni szumowiny. Kiedy zawartość się zagotuje i usuniemy szumowiny, dodajemy ziarenka pieprzu i ziela, liście laurowe, zmniejszamy ogień pod garnkiem i przykrywamy go. Gotujemy rosół na wolnym ogniu ok. 1,5 godz. - płyn ma tylko mrugać, to ważne! Kiedy rosół się już podgotuje to obieramy cebulę (tylko w jednej wierzchniej warstwy suchej, żółtej skórki, resztę zostawiamy) przekrawamy ją na pół i kładziemy przecięciem do dołu na rozgrzanej suchej patelni albo żeliwnej płytce i pieczemy aż się przypali na czarno, po czym przekładamy do rosołu. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy cukier i przechylając nią karmelizujemy go na ciemny brąz - uwaga, jest bardzo gorący i patelnia też! Wlewamy karmel do rosołu - ostrożnie, bo pryska. Dodajemy sól i gotujemy następne 1,5 godz. cały czas pilnując aby płyn tylko lekko wrzał/mrugał. Jeśli będziemy gotować rosół na zbyt dużym ogniu, straci klarowność! Po 3 godz. mięso rosół będzie gotowy a mięso w nim mieciusieńkie. Przecedzamy całość. Część marchewek kroję na talarki i zostawiam w rosole. Resztę warzyw (oprócz pora i cebuli) zużywam do sałatki. Mięso mięlę na farsz do pierogów. A rosół doprawiam na koniec mielonym pieprzem i podaję z własnoręcznie zagniecionym makaronem. Z podanej ilości składników otrzymamy ok. 2 l dobrego, esencjonalnego rosołu. Jeśli kogoś zniechęcają "oczka" na powierzchni to można rosół, oczywiście po ostudzeniu, wstawić na kilka godzin do lodówki a potem zebrać z wierzchu zastygły tłuszcz.
msewka
Babciagramolka
-z czas gotowania
- za to że ma ,, mrugać "
- za karmel
- za grzybek suszony
- za upaloną marchewkę
Wiesz co dobre .Mniam .
Pyza
Nie wyobrażam sobie rosołu bez upalonej cebuli! nadaje cudowny zapach i smak, tak samo zresztą grzybki (tylko oby nie za wiele) i karmel...rosół ma być złoty :-)
kinga
A ja odkad mam kuchenkę elektryczną,za każdym razem gotując rosół ubolewam,ze nie moge dodać upalonej cebuli,bo nie dośc,ze nadaje super smak to jeszcze rosołek dzięki niej jest klarowny
Pyza
kinga
A wiesz,ze ja wogóle nie wpadłam na taki pomysł,Pyzu kochana,dziękuję Ci bardzo za podpowiedz,jestes wielka,następny rosól,bedzie pachniał upaloną cebulą:))
yola
dommagda
paula20248
Pyza
marietta
aniaaxd2
aneczkaz
magenta
Pyza