lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Pyzy drożdżowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże.............

Pyzy drożdżowe

Składniki:

Pyzy drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Pyzy drożdżowe
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, wlać wyrośnięty rozczyn, wbić jajka,dodać szczyptę soli, wyrobić ciasto, wlać olej. Wyrabiać ciasto aż zacznie odstawać od dłoni. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na posypanej stolnicy na placek grubości około 3 cm. Szklanką wykroić kółka, przykryć nich jeszcze wyrastają. W szerokim garnku zagotować wodę, na wkładce do gotowania na parze układać partiami pyzy, przykryć, gotować 5-6 minut.

Tagi:

pyzy jajko jajka