Sposób przygotowania:
Pyzy faszerowane grzybami
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce wycisnąć w woreczku, pozostawiając sok na misce, by ustała się na dnie mąka ziemniaczana. Wówczas zlać z wierzchu sok, a mąkę dodać do odciśniętej masy wraz z gotowanymi ziemniakami przepuszczonymi przez praskę, mąką , pasztetem i jajkiem. Posolić, dodać startą cebulę i dokładnie masę wyrobić. Kawałeczki ciasta rozpłaszczać na dłoni, nakładać farsz, dokładnie zalepiać. Gotować pyzy w posolonym wrzątku 7-9 minut od wypłynięcia na wierzch. Farsz: grzyby namoczyć poprzedniego dnia, nazajutrz ugotować w tej samej wodzie. Wyjąć z wywaru, usiekać wraz z jajkami na twardo.Cebulę usiekać i zeszklić na tłuszczu. Dodać wówczas grzyby z jajkami i przyprawami i chwilę smażyć, po czym wystudzić.