Sposób przygotowania:
Pyzy z farszem kiełbasianym
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie mielę je na maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach dodając ząbek czosnku, jeśli będzie on w granulacie to dodaje go wraz z przyprawami i natką pietruszki. Dodaje do nich jajko, obydwie mąki oraz przyprawy. Wyrabiam ciasto ręcznie aż nie będzie się kleić do rąk, ale przy tych proporcjach taki problem nie występuje. Przy większej ilości ziemniaków radzę także dodawać tylko jedno jajko do ciasta, ponieważ przy dodaniu większej ich ilości robienie pyz to katorga.Kiełbasę na farsz mielę w maszynce do mięsa na tych samych oczkach co ziemniaki. Cebulkę kroję drobno i duszę na masełku albo oleju z odrobiną przypraw do smaku. Łączę obydwa składniki farszu i mieszam do wymieszania składników.Odrywamy po kawałku ciasta, robimy kulkę, następnie z niej placek, nakładamy łyżeczkę farszu kiełbasianego, ja następnie lepię pyzę najpierw jak pieróg a potem kulam w rękach aż do uzyskania kulki. Jak ma ktoś inny sposób to proszę o infoJ W międzyczasie wstawiam duży garnek z osoloną wodą i odrobiną oleju. Do wrzącej wody wrzucam już ulepione pyzy. Wypłynięcie ich na wierzch oznacza że są gotowe. Do podania na ciepło same, albo z skwarkami i cebulką. Polecam i życzę smacznego.