Sposób przygotowania:
Kluchy na parze.
Masło stopić i przestudzić. Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i trzy łyżki lekko podgrzanego mleka. Wymieszać te składniki i zakryć ściereczką do wyrośnięcia zaczynu. Po wyrośnięciu podgrzać resztę mleka, wlać do zaczynu, wsypać mąkę, resztę cukru i wbić jajka i wyrobić ciasto. Gdy jest gładkie wlać masło i znowu wyrobić. Gotowe ciasto oprószyć mąką i przykryć ściereczka do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu lekko jeszcze wyrobić, rozłożyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować lub rozciągnąć rękoma tak aby miało około 1 cm grubości. Szklanką wycinać krążki i kłaść na posypanym mąką blacie lub desce. Zostawić chwile do wyrośnięcia. Wyrośnięte kluski układać w nagrzanym parowarze i parować 10 -15 minut w zależności od wielkości klusek. Jeśli ktoś nie ma parowaru to kluski może parować na garnku z wodą obwiązanym gazą i drugim garnkiem lub patelnią służącym za pokrywkę. Gdy kluski się parują do rozdrabniacza wsypać jagody ( trochę można zostawić całych ), cukier i wlać śmietanę i zmiksować. Gotowe kluski wyłożyć na talerze, polać przygotowanym sosem jagodowym i posypać całymi jagodami.
edytaha
zewa
Dziękuję, naprawdę pierwszy raz je robiłam. Nie wiem czemu, ale tak mam, że czasami coś co robię pierwszy raz wychodzi dobrze i nawet ładnie się prezentuje, hi, hi.
elzbieta8960
A na powaznie to musze sie tez odwazyc bo moj maz uwielbia kluchy wszelkiego rodzaju ...5...:)
msewka
Pyszne kluchy ,aż ślinka leci.Elżbieto ja paruję na gazie nałożonej na garnek z wodą i kluchy są super.Muszę koniecznie znów zrobić jak się ciut ochłodzi,bo teraz prędzej ja od kluch się uparuję.
edytaha
A ja mam taką okrągłą gęstą siateczkę, którą przykrywa się patelnię, żeby nie pryskał tłuszcz. Kładę ją na garnku i przykrywam od góry miską. Każdy sposób dobry, byleby był skuteczny :) Ale "pampuchów" nie robiłam już naprawdę dawno, trzeba sobie przypomnieć jak smakują :)
gusia1000