Sposób przygotowania:
Pyzy z kapustą kiszoną i pieczarkami
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie rozgnieść. Ostudzić i płasko rozłożyć w dużym naczyniu. Czwartą część ziemniaków rozłożyć na bokach a powstałą dziurkę uzupełnić mąką ziemniaczaną. Wbić jajka, oprószyć solą i zagnieść ciasto. Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić dość drobno i usmażyć. Kapustę ugotować, następnie odcisnąć, posiekać, wymieszać z olejem, pieczarkami oraz cebulą. Całość doprawić solą i pieprzem. Ciasto podzielić na równe kawałki, na środku każdego kawałka za pomocą łyżki kłaść kawałki nadzienia. Formować na kształt kulek. Gotowa w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na wierzch.