Sposób przygotowania:
Pyzy z leczo na ostro.
Warzywa oczyścić, umyć, posiekać i zalać litrem zimnej wody, dodać przypraw zapachowych i pokrojonej kiełbasy. Gotować z godzinę na średnim ogniu. Pod koniec gotowania zaprawić koncentratem, dodać soli, ale nie za dużo, bo ziemniaki mogą być słone po ugotowaniu. Kartofle po obraniu i umyciu zetrzeć na drobnej tarce, a resztę ugotować. Potem odcedzić, przepuścić przez praskę i wymieszać z 1/4 mąki ziemniaczanej. Zagnieść i odrywać średnie kawałki, uklepywać na dłoni, nałożyć łyżką nadzienie z lecza. Zalepić dokładnie i kłaść na lekko wrzącą i osoloną wodę pyzy. Gotować z 15 min. na zwiększonym ogniu, dopóki nie wypłyną na wierzch. Wtedy to wyjmować je na talerze łopatką cedzakową i podawać.