grazka

grazka

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Pyzy z mięsem.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo łatwy przepis na pyzy.

Pyzy z mięsem.

Składniki:

Pyzy z mięsem.

 

  • Ziemniaki - około 1kg - zostawić 3 surowe
  • 2 cebule
  • mięso mielone - okolo 300gr
  • maka ziemniaczana-ile wejdzie-patrz przepis
  • olej
  • sol,pieprz
  • kawaleczek boczku na skwarki

Sposób przygotowania:

Pyzy z mięsem.
Okolo 1kg ziemniaków ugotować ,odlac ,utluc albo zemleć. Ostudzić i teraz jak na slaskie kluski-wlozyc do miski ,wyjac jedna czwarta a w to miejsce wsypac maki ziemniaczanej. Dodac jajko,sol i ze trzy ,duze ,utarte na srednich oczkach surowe ziemnaki-wymieszacZrobic farsz-.podsmazyc cebulkę na tluszczu,dodac mielone(na ta porcje ze300g)i lekko podsmazyc,posolic,popieprzyc.Na dloni rozpaszczyc troche masy,wlozyc farsz i zlepic.Uformowac kule albo owalne.Wrzucac na wrzatek,pogotowac parę minut od chwili wyplyniecia.Polac skwareczkami z cebula.
Jak ziemniaki utare troche sciemnieja(polstoi masa troche) kluski będą szare. Ja robilam to szybko.
Można robić też bez mięsa.

Tagi:

mięso mak