Sposób przygotowania:
Pyzy z mięsem.
Okolo 1kg ziemniaków ugotować ,odlac ,utluc albo zemleć. Ostudzić i teraz jak na slaskie kluski-wlozyc do miski ,wyjac jedna czwarta a w to miejsce wsypac maki ziemniaczanej. Dodac jajko,sol i ze trzy ,duze ,utarte na srednich oczkach surowe ziemnaki-wymieszacZrobic farsz-.podsmazyc cebulkę na tluszczu,dodac mielone(na ta porcje ze300g)i lekko podsmazyc,posolic,popieprzyc.Na dloni rozpaszczyc troche masy,wlozyc farsz i zlepic.Uformowac kule albo owalne.Wrzucac na wrzatek,pogotowac parę minut od chwili wyplyniecia.Polac skwareczkami z cebula.
Jak ziemniaki utare troche sciemnieja(polstoi masa troche) kluski będą szare. Ja robilam to szybko.
Można robić też bez mięsa.
Jak ziemniaki utare troche sciemnieja(polstoi masa troche) kluski będą szare. Ja robilam to szybko.
Można robić też bez mięsa.
ewa19614
karita
grazka
Mysle ,ze z maka kartoflana sa bardziej klejace a ja wole i znam z maka zwykla..,,,ale dziekuje za rade.Na pewno kiedys wyprobuje.Po to sa te komentarze.