misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Pyzy z mięsem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Pyzy takie można jeść na różne sposoby : z rosołem ,z barszczem a najlepsze dla mnie ze skwareczkami i cebulką smażoną.

Pyzy z mięsem

Składniki:

Pyzy z mięsem

 

 

  • Na farsz:
  • Mięsko jakie zostanie nam z zupy - najlepiej mieszane
  • cebula 2 sztuki
  • trochę smalcu
  • jajko
  • sporo majeranku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pyzy z mięsem
Ugotowane mięso przepuszczamy przez maszynkę wraz z usmażoną na złoto cebulką. Dodajemy sól , pieprz, jajko sporo majeranku i dobrze wyrabiamy.
Ziemniaki ugotowane przepuszczamy przez praskę , formujemy w misce i dajemy taką samą część mąki - mie zadużo ,żeby nie były twarde.Dodajemy jajko i trochę soli ,zagniatamy ciasto.
Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm , szklanką wykrawamy kółka i nakładamy farsz . Ładnie formujemy kulki i układamy na stolnicy. W dużym rondlu zagotowujemy wodę i wrzucamy na wrzątek (osolony) i gotujemy aż do wypłynięcia na wierzch.Delikatnie wyjmujemy i polewamy cebulką z tluszczem i boczkiem. Smacznego!