Sposób przygotowania:
Pyzy z mięsem
Ugotowane mięso przepuszczamy przez maszynkę wraz z usmażoną na złoto cebulką. Dodajemy sól , pieprz, jajko sporo majeranku i dobrze wyrabiamy.
Ziemniaki ugotowane przepuszczamy przez praskę , formujemy w misce i dajemy taką samą część mąki - mie zadużo ,żeby nie były twarde.Dodajemy jajko i trochę soli ,zagniatamy ciasto.
Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm , szklanką wykrawamy kółka i nakładamy farsz . Ładnie formujemy kulki i układamy na stolnicy. W dużym rondlu zagotowujemy wodę i wrzucamy na wrzątek (osolony) i gotujemy aż do wypłynięcia na wierzch.Delikatnie wyjmujemy i polewamy cebulką z tluszczem i boczkiem. Smacznego!
Ziemniaki ugotowane przepuszczamy przez praskę , formujemy w misce i dajemy taką samą część mąki - mie zadużo ,żeby nie były twarde.Dodajemy jajko i trochę soli ,zagniatamy ciasto.
Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm , szklanką wykrawamy kółka i nakładamy farsz . Ładnie formujemy kulki i układamy na stolnicy. W dużym rondlu zagotowujemy wodę i wrzucamy na wrzątek (osolony) i gotujemy aż do wypłynięcia na wierzch.Delikatnie wyjmujemy i polewamy cebulką z tluszczem i boczkiem. Smacznego!
msewka
iwi69
caroline1983
Jojo
luna
Doro
zewa
dusia30