Sposób przygotowania:
Pyzy z nadzieniem mięsno-kapuścianym
1 kg ziemniaków i 1 cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć z soku. Resztę ziemniaków obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, wymieszać z utartymi ziemniakami. Następnie dodać mąkę, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić. Kapustę ugotować w osolonej wodzie, odcisnąć i razem z gotowanym mięsem przemielić w maszynce. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na smalcu. Do cebuli dodać przemielone mięso z kapustą i tatrą bułkę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, wymieszać. Z ciasta rękami formować małe placuszki, na każdy nakładać łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi i utoczyć kulki. Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować około 15 minut. Odcedzić i okrasić stopioną słoniną.