Sposób przygotowania:
Quesadilla z kurczakiem i czerwoną fasol
Kawałki mięsa z kurczaka mieszamy w miseczce z łyżką oliwy i odrobiną przyprawy kebab-gyros i odstawiamy na chwilę na bok. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę posiekaną w kostkę,dusimy do miękkości. Fasolę odsączamy z zalewy i dodajemy na patelnię wraz z kurczakiem ,podsmażamy 3 minuty, następnie dodajemy pomidory z puszki, dusimy kilka minut żeby odrobinę odparował sos pomidorowy z zalewy. Gdy całość nieco zgęstnieje dodajemy 2 łyżki majonezu i przyprawy:chilli,paprykę,vegetę,mieszamy, na koniec dodajemy ser starty na tarce,mieszamy. Ściągamy z ognia. Przygotowany farsz nakładamy na całą powierchnię placka tortilli,przykrywamy drugim,dociskamy i podgrzewamy odrobinę na suchej patelni, w piekarniku,mikrofalówce lub grillu elektrycznym (u mnie ta wersja gdyż placki wtedy delikatnie się podpiekają i są chrupiące). Powinno wyjść ok. 8 trójkątów. Podajemy z sosem przygotowanym z jogurtu z 2 łyżkami majonezu. Smacznego :)