aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Quesadilla z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszne danie kuchni meksykańskiej, jakim jest niezwykle chrupiąca tortilla z ciągnącym się serem i aromatycznymi pieczarkami. Podałam ją z lekkim sosem czosnkowym.

Quesadilla z pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Quesadilla z pieczarkami

 

 

  • SOS:
  • 200 g śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czubricy zielonej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Quesadilla z pieczarkami
Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Pieczarki obieramy, lub płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy je w bardzo cienkie plasterki.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy jeden placek tortilli. Na niego wykładamy 2 łyżki startego sera. Na serze układamy 1/3 część pieczarek. Następnie wykładamy kolejne 2 łyżki sera. Całość przykrywamy drugim plackiem tortilli lekko dociskając. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 5 minut.

Sos: Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy majonez oraz sól i czubricę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do miseczki. Całość dokładnie mieszamy.Gorącą quesadillę kroimy na ćwiartki i podajemy z sosem czosnkowym.
Quesadilla z pieczarkami
Na blaszce układamy jeden placek tortilli. Na nim układamy starty ser.
Quesadilla z pieczarkami
Na serze układamy pokrojone w plasterki pieczarki.
Quesadilla z pieczarkami
Na pieczarkach układamy kolejną część sera.
Quesadilla z pieczarkami
Całość przykrywamy drugą tortillą, lekko dociskając. Pieczemy przez ok. 5 minut.
Quesadilla z pieczarkami
Ze śmietany, majonezu, czosnku, soli i czubricy robimy sos czosnkowy.