Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Pikantna quesadilla z mięsem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Quesadilla to smaczne, proste i aromatyczne danie. Do placka tortilli można włożyć ulubione składniki i szybkie danie gotowe. Moja wersja to pikantne połączenie mięsa mielonego i mieszanki warzyw meksykańskich.

Pikantna quesadilla z mięsem i warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pikantna quesadilla z mięsem i warzywami

 

  • 300g mięsa mielonego wieprzowego
  • opakowanie mieszanki meksykańskiej Hortex
  • ok. ¾ szklanki passaty pomidorowej
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz

 

  • dodatkowo:

 

  • 4-5 placków tortilli
  • 100g tartego żółtego sera

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantna quesadilla z mięsem i warzywami
Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić mielone mięso, rozdrobnić przy pomocy szpatułki i mieszać co jakiś czas, aby było rumiane i przysmażone. Następnie dodać posiekany ząbek czosnku oraz warzywa z mieszanki meksykańskiej. Całość dusić razem mieszając przez ok. 10-15 min. Pod koniec duszenia dodać passatę oraz obficie doprawić solę, pieprzem i papryką ostrą. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na połówce placka tortilli nałożyć przygotowany farsz, posypać serem, złożyć na pół. Patelnię grillową rozgrzać i ułożyć na niej przygotowany placek, smażyć odbiją się na placku rumiane paski. Przygotowaną quesadillę pokroić na 3-4 kawałki. Podać np. z kwaśną śmietaną.
Pikantna quesadilla z mięsem i warzywami
Farsz z mięsa mielonego i warzyw z dodatkiem passaty pomidorowej.
Pikantna quesadilla z mięsem i warzywami
Farsz rozłożyć na połowie placka tortilli, posypać serem.
Pikantna quesadilla z mięsem i warzywami
Podpiec na patelni grillowej.