Sposób przygotowania:
Quiche loraine z cebulką i pieczarkami
Przygotowujemy ciasto na spód. Podpiekamy je "na ślepo" z obciążeniem ok. 10 minut. Studzimy. Aby przygotować sos rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy mąkę, rozprowadzamy trzepaczką, powoli dolewamy śmietankę, dodajemy przyprawy. Podgrzewamy cały czas mieszając. Kiedy zacznie getsnieć zdejmujemy z ognia i po chwili dodajemy jajka, szybko energicznie mieszamy. Odstawiamy. W tym czasie przygotujemy cebulkę. Wrzucamy ją na osolony i lekko osłodzony wrzątek na 2 minuty. Odsączamy dokładnie na durszlaku. Ostudzoną przekrawamy na połówki. Pieczarki obieramy i kroimy w poprzek na plasterki. Na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki i smażymy do momentu aż się lekko zezłocą, dorzucamy też cebulkę i szynkę pokrojoną w kosteczkę, mieszamy ostrożnie aby cebulka się nie rozpadła. Na ostudzone ciasto wylewamy masą śmietanową i warzywami (cebulkę układamy na wierzchu). Zapiekamy tartę 30 minut w 180 stopniach, aż się zarumieni, a masa zetnie. Chwilę studzimy i kroimy.