zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Quiche loraine z cebulką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna kremowa tarta na kruchym razowym spodzie z dodatkiem szynki, pieczarek i karmelizowanej cebulki.

Quiche loraine z cebulką i pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Quiche loraine z cebulką i pieczarkami

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 200 g pieczarek
  • ok. 300 g małych cebulek
  • 1-2 łyżki oleju do przesmażenia
  • gruby plaster szynki (może być wędzona lub gotowana)

Sposób przygotowania:

Quiche loraine z cebulką i pieczarkami
Przygotowujemy ciasto na spód. Podpiekamy je "na ślepo" z obciążeniem ok. 10 minut. Studzimy. Aby przygotować sos rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy mąkę, rozprowadzamy trzepaczką, powoli dolewamy śmietankę, dodajemy przyprawy. Podgrzewamy cały czas mieszając. Kiedy zacznie getsnieć zdejmujemy z ognia i po chwili dodajemy jajka, szybko energicznie mieszamy. Odstawiamy. W tym czasie przygotujemy cebulkę. Wrzucamy ją na osolony i lekko osłodzony wrzątek na 2 minuty. Odsączamy dokładnie na durszlaku. Ostudzoną przekrawamy na połówki. Pieczarki obieramy i kroimy w poprzek na plasterki. Na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki i smażymy do momentu aż się lekko zezłocą, dorzucamy też cebulkę i szynkę pokrojoną w kosteczkę, mieszamy ostrożnie aby cebulka się nie rozpadła. Na ostudzone ciasto wylewamy masą śmietanową i warzywami (cebulkę układamy na wierzchu). Zapiekamy tartę 30 minut w 180 stopniach, aż się zarumieni, a masa zetnie. Chwilę studzimy i kroimy.
Quiche loraine z cebulką i pieczarkami
Masę śmietanową wylewamy na podpieczony spód i zapiekamy