Sposób przygotowania:
Quiche ze szpinakiem i mozarellą
Z podanych wyżej składników zagniatam kruche ciasto i wkładam je na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewam oliwę, wkładam posiekane ząbki czosnku i chwilę podsmażam. Dodaję mrożony szpinak i smażę całość kilka minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką. Odstawiam do ostygnięcia. Ciasto wyjmuję z lodówki. Wałkuję cienko i wykładam nim formę do tarty. Na wierzchu ciasta kładę papier do pieczenia i wysypuję fasolę lub groch, aby na cieście nie zrobiły się pęcherze. Wstawiam na 15 minut do piekarnika nagrzanego na 180*C. Ciasto wyjmuję z piekarnika, zdejmuję ostrożnie papier z fasolą. Na wierzch ciasta wykładam szpinak. Jajka roztrzepuję ze śmietaną, doprawiam solą, pieprzem i gałką. Masę jajeczno-śmietanową wylewam na szpinak. Na wierzchu układam mozarellę pokrojoną w plastry. Zapiekam wszystko w piekarniku przez około 30 minut.