mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Quiche ze szpinakiem i mozarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Quiche to rodzaj placka, który składa się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą.

Quiche ze szpinakiem i mozarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Quiche ze szpinakiem i mozarellą

 

 

Sposób przygotowania:

Quiche ze szpinakiem i mozarellą
Z podanych wyżej składników zagniatam kruche ciasto i wkładam je na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewam oliwę, wkładam posiekane ząbki czosnku i chwilę podsmażam. Dodaję mrożony szpinak i smażę całość kilka minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką. Odstawiam do ostygnięcia. Ciasto wyjmuję z lodówki. Wałkuję cienko i wykładam nim formę do tarty. Na wierzchu ciasta kładę papier do pieczenia i wysypuję fasolę lub groch, aby na cieście nie zrobiły się pęcherze. Wstawiam na 15 minut do piekarnika nagrzanego na 180*C. Ciasto wyjmuję z piekarnika, zdejmuję ostrożnie papier z fasolą. Na wierzch ciasta wykładam szpinak. Jajka roztrzepuję ze śmietaną, doprawiam solą, pieprzem i gałką. Masę jajeczno-śmietanową wylewam na szpinak. Na wierzchu układam mozarellę pokrojoną w plastry. Zapiekam wszystko w piekarniku przez około 30 minut.
Quiche ze szpinakiem i mozarellą
Do podsmażonego czosnku dodaję mrożony szpinak, duszę
Quiche ze szpinakiem i mozarellą
Ciasto rozwałkowuję cienko, nakłuwam widelcem
Quiche ze szpinakiem i mozarellą
Na podpieczone ciasto wykładam szpinak, wyrównuję
Quiche ze szpinakiem i mozarellą
Na szpinak wylewam masę jajeczno-śmietanową, układam mozarellę