Sylvia90

Sylvia90

Szef Kuchni
[Przepisów: 17]

Quiche lorraine z duszonymi porami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjny placek lotaryński to połączenie boczku, cebulki i masy śmietanowo- jajecznej. Zamiast części cebuli dodatkiem do mojej tarty był duszony por. Pyszne i sycące danie. Doskonałe na zimno jak i na ciepło.

Quiche lorraine z duszonymi porami

Składniki:

Quiche lorraine z duszonymi porami

Na ciasto

NA farsz

Sposób przygotowania:

Quiche lorraine z duszonymi porami

Przygotowanie ciasta kruchego i pieczenie wstępne

Quiche lorraine z duszonymi porami
Mąkę wraz z masłem rozcierami na kruszonkę lub siekamy ostrym nożem

1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól oraz zimne masło pokrojone na kawałki . Masło rozcieramy z mąką przy pomocy dłoni tak by otrzymać kruszonkę. Jajko ubijamy lekko w osobnym naczyniu po czym dodajemy je do kruszonki. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Z ciasta formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut.

3. Po schłodzeniu ciasta rozwałkujemy je na grubość ok 3 mm. Ciasto powinno być rozwałkowane o 5 cm więcej niż ma wasza forma do tarty. U mnie ma średnicę 28 cm.

4. Ciasto następnie owijamy wokół wałka i przenosimy je do formy. Dociskamy ciasto delikatnie i usuwamy nadmiar ciasta na krawędziach pozostawiając ok 1 cm zapasu gdyż ciasto zbiegnie się podczas pieczenia.

5. Nakłuwamy widelcem powierzchnię ciasta i przykrywamy papierem do pieczenia, rozkładamy ceramiczne kulki do pieczenia lub całe ziarnka grochu.

6. Pieczemy w 190 st C przez 15 minut. Po upieczeniu usuwamy obciążenie oraz papier. Żółtko mieszamy z zimną wodą i tą mieszanką smarujemy całą powierzchnię tarty i wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 minut.

Przygotowywanie nadzienia

Quiche lorraine z duszonymi porami
Wszystkie składniki na nadzienie kroimy w zgrabną kostkę.

1. Wszystkie składniki kroimy: Boczek i cebulę w dość drobną kostkę. Pora w krążki. Cebulę wraz z boczkiem podsmażamy na suchej patelni do momentu uzyskania złocistego koloru. Pod koniec przyprawiamy słodką papryką.

2. Pora dusimy na maśle przez 5 minut.

3. Śmietankę oraz jajka łączymy przyprawiamy solą, pieprzem,oraz gałką muszkatołową. Ser kroimy na kostkę o wymiarach 1cm x 1cm

Pieczenie końcowe :

1. Na podpieczony wcześniej spód wykładamy podsmażone składniki oraz osączone z nadmiaru płynu pory.

2. Rozkładamy równomiernie ser i wlewamy masy śmietankowej. Wstawiamy do rozgrzanego do 160 st C piekarnika. Pieczemy 35 minut aż masa się zetnie a wierzch przyrumieni.

3. Po wyjęciu z piekarnika pozwólcie by wasz placek delikatnie przestygł, ponieważ po pokrojeniu może zbytnio się kruszyć a nadzienie będzie wypływać.

Tagi:

quiche danie