Gosia Z

Gosia Z

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Quiche z burakami i kozim serem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Quiche z burakami i kozim serem to wspaniała przystawka, która doskonale sprawdzi się również na zimno. Przez dodatek wykwintnego octu balsamicznego, wyrazistego tymianku i ostrego czosnku, delikatne buraki zyskują bardzo aromatyczny smak.

Quiche z burakami i kozim serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Quiche z burakami i kozim serem

 

  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • Na farsz:
  • 450 g mrożonych buraczków puree Hortex
  • 100 g kremowego serka koziego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 łyżek octu balsamicznego
  • 2 jajka
  • 100 g śmietany 30 %
  • garść świeżego tymianku
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Quiche z burakami i kozim serem
Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski. Masło drobno siekamy i łączymy z mąką w misce. Rozcieramy rękoma ciasto, aby powstały wiórki. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy, dolewając stopniowo wodę. Formujemy kulkę, zawijamy w folę i odkładamy do lodówki na 30 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Dużą patelnię umieszczamy na średnim ogniu i dodajemy oliwę, czosnek i cebulę. Smażymy przez 3 minuty, aż będą szkliste. Dodajemy mrożone buraki i smażymy przez 3 minuty. Dolewamy ocet balsamiczny, przyprawiamy połową tymianku, solą i pieprzem. Pozostawiamy na średnim ogniu na 12 minut, aż masa będzie miała zwartą strukturę. Od czasu do czasu mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na tortownicy podsypaną mąką. Nawijamy je na wałek i przenosimy na formę do tarty o średnicy 28 cm. Można też uformować ciasto palcami bezpośrednio na formie. Nakłuwamy widelcem i odkładamy na 10 minut do lodówki. Ubijamy lekko jajka, łączymy ze śmietanką i mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Obciążamy ciasto grochem, ryżem lub fasolą na papierze do pieczenia i pieczemy przez 15 minut z obciążeniem a potem przez 10 minut bez obciążania aż brzegi będą lekko złote. Wykładamy na ciasto masę z buraków, wlewamy śmietankę z jajkiem, dodajemy kozi ser. Posypujemy tymiankiem (pozostawiając trochę do dekoracji). Pieczemy w 160 stopniach przez 12-15 minut. Przed podaniem chwilę studzimy i podajemy ze świeżym tymiankiem i szpinakiem.
Quiche z burakam i i kozim serem