mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Rabarbarowiec z kremem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekkie ciasto na biszkopcie z rabarbarem w roli głównej. Do tego szczypta czekolady i bezy domowe i wyszło pyszne połączenie. Na jednym kawałku nie skończycie.

Rabarbarowiec z kremem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rabarbarowiec z kremem

 

 

  • galaretka rabarbarowa:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 i 1/2 kg rabarbaru pokrojonego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 cytryny

 

  • Krem:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 galaretka cytrynowa
  • ciastka kakaowe typu petibery

 

  • dekoracja:
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • bezy

Sposób przygotowania:

Rabarbarowiec z kremem

ETAP 1:

Rabarbarowiec z kremem
ciasto na biszkopt w formie przed pieczeniem

Biszkopt:

Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i cały czas ubijam. Jak piana będzie lśniąca dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem chwilę. Mąki przesiewam i dodaję , delikatnie mieszam od spodu łezką drewnianą. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę 15 minut. Biszkopt po wyjęciu studzę.

ETAP 2:

Rabarbarowiec z kremem
masa rabarbarowa z galaretką wyłozona na cieście

Galaretka:

Rabarbar, kroję, myję, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier i gotuję na wolnym ogniu aż lekko zmięknie i puści sok. Do gorącego dodaję galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Zostawiam do lekkiego stęgniecia. Wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki.

Krem:

Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 1/3 szklance gorącej wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno, dodaję lekko ciepłą galaretkę i mieszam mikserem.

ETAP 3:

Rabarbarowiec z kremem
na kremie ulozone ciastka kakaowe petitki

Wylewam na rabarbar połowę śmietany, układam jedno ciastko obok drugiego, i wylewam na nie pozostałą śmietanę.

ETAP 4:

Rabarbarowiec z kremem
na ciastkach wyłozona reszta kremu ze śmietany

Wstawiam ciasto do lodówki. Przed podaniem dekoruję startą czekoladą i bezami.