Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Racuchy jabłkowo-kokosowe :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo smaczne, proste racuszki z jabłkami , wzbogacone dodatkowo smakiem wiórek kokosowych .

Racuchy jabłkowo-kokosowe :

Składniki:

Racuchy jabłkowo-kokosowe :

 

  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • ½ szklanki wiórek kokosowych
  • 2 duże jabłka
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Racuchy jabłkowo-kokosowe :
Wymieszać dobrze mleko, jajko, mąkę , proszek do pieczenia , szczyptę soli. Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki .Dodać do ciasta razem z wiórkami kokosowymi. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść porcję ciasta ( tak mniej więcej objętość nie pełnej łyżki wazowej do zupy ) .Smażyć na rumiano z obu stron ostrożnie przewracając łopatką .
Podawać lekko przestudzone z kwaśną śmietaną i cukrem .

Z tej porcji wychodzi ok. 12 sztuk racuchów .