sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Racuchy z jabłkami 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Najlepiej stosować kwaśne jabłka np. antonówki.

Racuchy z jabłkami 6

Składniki:

Racuchy z jabłkami 6

 

  • składniki:
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • 1 i ½ szklanki zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • 4 jabłka
  • pół łyżeczki sody
  • sól
  • cukier puder do posypki
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkami 6
Jajka rozbełtać z mlekiem. Dodać przesianą mąkę pszenną, szczyptę soli i sodę. Wszystko wymieszać. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda, pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Połączyć jabłka z ciastem i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcję ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Polecam, smacznego.