ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Racuchy z jabłkami i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonałe na obiad lub na kolację!

Racuchy z jabłkami i borówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z jabłkami i borówkami

 

  • 0,5 l mleka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 garście borówek amerykańskich
  • 2 - 3 jabłka
  • olej roślinny do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkami i borówkami
Mleko, mąkę, jajko, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą za pomocą miksera. Borówki myjemy, jabłka myjemy (można je obrać lecz nie trzeba) i kroimy na małe, płaskie kawałki. Przygotowane owoce wrzucamy do ciasta. Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący olej nakładamy porcje ciasta z owocami (najlepiej za pomocą małej chochli). Smażymy racuchy z obu stron. Po zdjęciu z patelni posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego!
Racuchy z jabłkami i borówkami
Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera aby powstało gładkie ciasto.
Racuchy z jabłkami i borówkami
Owoce myjemy dokładnie pod zimną, bieżącą wodą.
Racuchy z jabłkami i borówkami
Owoce wrzucamy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką.
Racuchy z jabłkami i borówkami
Na patelnię nakładamy niewielkie porcje ciasta.