Remik1515

Remik1515

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 311]

Racuszki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Na poczatek mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże dokładnie wymieszać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z mlekiem,

 Racuszki drożdżowe

Składniki:

Racuszki drożdżowe

 

  • 3 szkl mąka
  • 400 ml mleko
  • 3 szt jajka
  • 3 dag drożdże
  • 1 szkl cukier
  • 4 łyżki skórka pomarańczowa
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy
  • 50 g masło
  • tłuszcz

 

Sposób przygotowania:

Racuszki drożdżowe
Na poczatek mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże dokładnie wymieszać. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z mlekiem, wsypać mąkę,startą skórkę pomarańczową,
wlać roztopione masło. Wszystkie składniki dokłądnie wymieszać, wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, nabierać łyżką i kłaść na gorący tłuszcz. Łyżkę za każdym razem zamaczać w wodzie by ciasto nie przyklejało się.Smażyć na złocisty kolor. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!:)

Tagi:

jajko jajka