Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Racuszki drożdżowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszyste, pachnące drożdżowe racuchy z kawałkami jabłek. Posypane cukrem pudrem smakują doskonale. Polecam!

Racuszki drożdżowe z jabłkami

Składniki:

Racuszki drożdżowe z jabłkami

na ciasto:

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • 2 -3 jabłka

Sposób przygotowania:

Racuszki drożdżowe z jabłkami

Przygotowanie ciasta:

Racuszki drożdżowe z jabłkami
Do ciasta dodajemy obrane i pokrojone jabłka

Przygotowanie rozczynu:
Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 1/4 szkl. ciepłego mleka i 3 łyżeczki mąki. Mieszamy dokładnie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce.

Do wyrośniętego rozczynu przesiewamy resztę mąki. Dodajemy jajko, resztę ciepłego mleka, parę kropli aromatu waniliowego. Wyrabiamy dokładnie ciasto drewnianą łyżką.

Dodajemy obrane i drobno posiekane jabłka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.15 min. aż ciasto podrośnie i zwiększy objętość dwukrotnie.

Smażenie racuszków:

Racuszki drożdżowe z jabłkami
Na rozgrzanym oleju na patelni smażymy racuszki

Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy porcje ciasta ( nakładamy ciasto łyżką moczoną za każdym razem w wodzie). Racuszki smażymy po ok. 3 min. z każdej strony.

Usmażone kładziemy na papierowym ręczniku. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.