Sposób przygotowania:
Racuszki drożdżowe z jabłkamiPrzygotowanie ciasta:
Przygotowanie rozczynu:
Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 1/4 szkl. ciepłego mleka i 3 łyżeczki mąki. Mieszamy dokładnie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego rozczynu przesiewamy resztę mąki. Dodajemy jajko, resztę ciepłego mleka, parę kropli aromatu waniliowego. Wyrabiamy dokładnie ciasto drewnianą łyżką.
Dodajemy obrane i drobno posiekane jabłka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.15 min. aż ciasto podrośnie i zwiększy objętość dwukrotnie.
Smażenie racuszków:
Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy porcje ciasta ( nakładamy ciasto łyżką moczoną za każdym razem w wodzie). Racuszki smażymy po ok. 3 min. z każdej strony.
Usmażone kładziemy na papierowym ręczniku. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.