beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Racuszki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Racuszki o smaku cebulki.

Racuszki z pieczarkami

Składniki:

Racuszki z pieczarkami

 

  • woda 1,5 szklanki
  • zsiadłe mleko 1,5 szklanki
  • jajka 2 sztuki
  • mąka wg potrzeby
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • cebula 1/2 sztuki
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pieczarki duże 10-12 sztuk
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • alkohol dowolny 1-2 łyżki

Sposób przygotowania:

Racuszki z pieczarkami
Pieczarki umyć, pokroić, położyć na patelni i odparować. Dodać ok 2 łyżek oleju, rozgrzać i dodać drobno pokrojoną cebulę. Wszystko przesmażyć i dokładnie wymieszać. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia.Na jednolitą masę zmiksować mleko, wodę, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą .Mąki trzeba dodać tyle , by powstało gęsta masa.Dodać alkohol, posolić i odstawić na chwilę. Do ciasta dodać pieczarki i wymieszać. Na patelni mocno rozgrzać olej . Nakładać łyżką (ok-2 łyżek na jednego racucha)ciasto. Smażyć na rumiano. Na papierowych serwetkach osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Tagi:

jajko jajka