magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Rafaello

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne i dość proste acz efektowne ciasto

Rafaello

Składniki:

Rafaello

 

  • ciasto:

 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szkl. maki zwyklej
  • 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem:

 

 

  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy sok z cytryny
  • 200g wiórek kokosowych (2 paczki)
  • 1 masło zambrowskie

Sposób przygotowania:

Rafaello
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia - wymieszać, piec ok 30 min.[ w piekarniku z termoobiegiem 180stopni bez 220 ale trzeba pilnować ciasta bo wiadomo rożne są piekarniki a ciasto nie powinno być za bardzo spieczone nie może zbytnio zbrązowieć powinno mieć zloty kolor lekko brązowawy] Z mleka i mąki ugotować budyń, wsypać cukier i cukier waniliowy. Wystudzić. Utrzeć masło, dodać budyń, sok z cytryny i 1.5 paczki wiórków. Wymieszać. Na wcześniej upieczone ciasto nakładamy krem z wierzchu dla dekoracji posypujemy całość wiórkami (50g) i wstawiamy do lodówki na parę godzin aby krem zgęstniał.