Halina07

Halina07

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Rafaello

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis łatwy w wykonaniu a ciasto bardzo smaczne

Rafaello

Składniki:

Rafaello

 

  • CIASTO:
  • 7 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl suchego maku
  • KREM:
  • 2 szkl mleka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki krupczatki;1 margarynę
  • ZASMAŻKA:
  • 1 czubatą łyżkę margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Rafaello
CIASTO: żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę na sztywno, miksując dodać: żółtka, cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (przesianą przez sitko), na końcu dodać mak. Blaszkę posmarować olejem i oprószyć bułką tartą-wylać na blaszkę ciasto. Piec 30 minut w temp.180 st C. KREM:1 szkl mleka zagotować, w drugiej wymieszać mąkę i zamoczyć wiórki. Gdy mleko będzie się gotować wlać namoczone wiórki i ugotować je tak jak budyń. Ostudzić. Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół, do 1/2 szkl wody dodać pół olejku cytrynowego i nasączyć połową spód ciasta. Ukręcić miękką margarynę z cukrem pudrem dodając po łyżce budyniu kokosowego. Połowę kremu wyłożyć na spód ciasta, położyć wierzch ciasta, nasączyć go i położyć resztę kremu. ZASMAŻKA:Margarynę rozpuścić na patelni,dodać cukier puder i wiórki. Zasmażyć to na złoty kolor. Przestudzić i wyłożyć je na ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki.