teresa.rembiesa

teresa.rembiesa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 26]

Rafaello

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Bardzo pyszny placek ,można nim zaskoczyć gości.

Rafaello

Składniki:

Rafaello

 

  • biszkopt:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek mąki krupczatki
  • 8 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa:
  • 0,5l śmietany kremówki 30%
  • 3 śnieżki
  • 20 dkg kokosu
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 czekolada biała
  • 1/2 butelki adwokata

 

 

Sposób przygotowania:

Rafaello
pieczemy biszkopt,ja podałam krupczatkę bo z niej zawsze piekę ale biszkopt można upiec z własnej receptury. Po upieczeniu i wystygnięciu ścinamy wierzch placka tak 1/3 i kruszymy do miseczki. Z 1/2 l śmietany odlewamy 1/2 szklanki i dajemy połamaną białą czekoladę ,podgrzewamy aby się rozpuściła i odstawiamy aby się ochłodziła. Drugą część śmietany ubijamy dodajemy śnieżki,potem zimną rozpuszczoną białą czekoladę, następnie lejemy stopniowo adwokat,następnie kokos i pokruszony biszkopt. Gotową masę wykładamy na biszkopt. Z czarnej czekolady robimy polewę lub tylko ją rozpuszczamy i polewamy po masie i ozdabiamy posypując kokosem. Placek najlepiej zrobić dzień wcześniej ,wtedy się dobrze kroi