alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Rafaello z toffi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Połączenie ciasta krówka i rafaello.

Rafaello z toffi

Składniki:

Rafaello z toffi

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 8 łyżek mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6,5 łyżki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • Masa toffi:
  • gotowa masa toffi o smaku orzechowym
  • 25 dag masła lub margaryny mlecznej (ja dałam pół na pół)
  • Masa rafaello:
  • 0,5 l śmietany kremówki 30%
  • 2 śnieżki
  • biała czekolada
  • paczka kokosu
  • literatka adwokata
  • 2 smietanfixy
  • 2 paczki krakersów
  • dżem morelowy
  • starta czekolada i kokos do posypania

 

Sposób przygotowania:

Rafaello z toffi
Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę, dodawać cukier, ubić na sztywno. Później dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie szpatułką.Na koniec dodać olej. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min. w temp. 180 st.

Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce masy toffi cały czas ucierając.

Śmietanę ubić, dodać śnieżki, później startą białą czekoladę, cały czas miksując.
Następnie wsypać kokos, wlać adwokat i na końcu śmietan fixy, cały czas miksować.

Przełożenie:
biszkopt
masa toffi
krakersy
dżem
masa
krakersy
dżem
masa

Posypać kokosem i czekoladą, włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.