Marika_1961

Marika_1961

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Raffaello

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Raffaello tort na urodziny

Raffaello

Składniki:

Raffaello

 

  • 6 jajek
  • po 6 lyzek cukru i maki
  • lyzeczka proszku do pieczenia
  • Na poncz:
  • 2-3 lyzeczki cukru
  • lyzeczka spirytusu
  • lyzeczka soku z cytryny
  • Na krem:
  • 1/2 litra kremowki
  • 150 ml smietany 18-proc.
  • 2 op.bitej smietany w proszku(np.Sniezki)
  • 2 tybliczki bialej czekolady
  • 1,5 op.wiorkow kokosowych
  • Do dekoracji:
  • migdaly
  • wiorki kokosowe
  • owoce
  • Raffaello

 

Sposób przygotowania:

Raffaello
Ubic piane z bialek,dodac cukier.Zoltka roztrzepac,polaczyc z piana.Na koniec dodac make z proszkiem do pieczenia.Delikatnie wymieszac.
Spod tortownicy wylozyc pergaminem.Wylac przygotowane ciasto i piec okolo 40 min. w temp.180°C,aby ciasto sie zrumienilo.
Zmiksowac razem kremowke,smietane,bita smietane w proszku oraz rozpuszczona na parze czekolade.Do kremu dodac wiorki kokosowe,dokladnie wymieszac.
Przygotowac poncz ze szklanki wody z cukrem,spirytusu oraz soku z cytryny.Biszkopt podzielic na trzy krazki.Kazdy dobrze nasaczyc ponczem.Krazki przelozyc kremem.Reszta kremu posmarowac wierzch i boki tortu.Boki obsypac zrumienionymi wiorkami kokosu(lub platkami migdalowymi).Wierzch ozdobic migdalami,Raffaello i owocami.