Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Ragout z kurczaka z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z kluskami półfrancuskimi lub ryżem ugotowanym na sypko.

Ragout z kurczaka z kurkami

Składniki:

Ragout z kurczaka z kurkami

 

  • 4 piersi z kurczaka
  • 50 dag kurek
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ragout z kurczaka z kurkami
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Kurki umyć. Większe przekroić na pół. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim mięso na złoty kolor. Dodać cebulę i grzyby. Smażyć jeszcze przez 5 min od czasu do czasu mieszając. Podlać śmietaną. Dusić do miękkości mięsa. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Posypać zieloną pietruszką.