Gosia

Gosia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Ragout z kurczaka z papryką i grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wyśmienity obiad....Polecam

Ragout z kurczaka z papryką i grzybami

Składniki:

Ragout z kurczaka z papryką i grzybami

 

  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 60 dag filetów z piersi kurczaka
  • 25 dag pieczarek
  • sok z cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 1 szklanka rosołu z kury
  • olej
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • mąka do panierowania

Sposób przygotowania:

Ragout z kurczaka z papryką i grzybami
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Paprykę umyć i pokroić na małe kawałki. Grzyby oczyścić i pokroić w plastry, pokropić sokiem z cytryny. Filety pokroić na małe kawałki, posypać solą i pieprzem i obtaczać w mące.Na patelni rozgrzać olej i smażyć na niej mięso na złotobrązowy kolor. Mięso po obsmażeniu zdjąć z patelni. Następnie dodać jeszcze trochę oleju i zeszklić na patelni samą cebule. Do cebuli dodać pieczarki i razem dusić ok 5 min, po czym przyprawić solą i pieprzem. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, kawałki papryki i dusić kolejne 5 min. Dodać koncentratu pomidorowego. Całość jeszcze raz przyprawić solą i pieprzem oraz papryką słodką. Następnie podlać winem i rosołem. Dodać mięso, wymieszać i dusić pod przykryciem ok 20 min na małym ogniu. Podawać z makaronem. Najlepiej smakuje z lampką białego wina:)