Sposób przygotowania:
Ragout z kurczaka z papryką i grzybami
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Paprykę umyć i pokroić na małe kawałki. Grzyby oczyścić i pokroić w plastry, pokropić sokiem z cytryny. Filety pokroić na małe kawałki, posypać solą i pieprzem i obtaczać w mące.Na patelni rozgrzać olej i smażyć na niej mięso na złotobrązowy kolor. Mięso po obsmażeniu zdjąć z patelni. Następnie dodać jeszcze trochę oleju i zeszklić na patelni samą cebule. Do cebuli dodać pieczarki i razem dusić ok 5 min, po czym przyprawić solą i pieprzem. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, kawałki papryki i dusić kolejne 5 min. Dodać koncentratu pomidorowego. Całość jeszcze raz przyprawić solą i pieprzem oraz papryką słodką. Następnie podlać winem i rosołem. Dodać mięso, wymieszać i dusić pod przykryciem ok 20 min na małym ogniu. Podawać z makaronem. Najlepiej smakuje z lampką białego wina:)
Gość
2halina