mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Ragout z podgrzybków i boczku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Grzybki, podgrzybki... pyszności

Ragout z podgrzybków i boczku

Składniki:

Ragout z podgrzybków i boczku

 

  • 500g podgrzybków
  • 20dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 cebule
  • 10dag wędzonego boczku
  • ząbek czosnku
  • 5 dag koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 200ml bulionu warzywnego
  • 1 zółtko
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ragout z podgrzybków i boczku
Grzyby oczyścić, umyć i drobno pokroić. Cebule i czosnek obrać, umyć i posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Boczek stopić w rondlu, wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać grzyby, czosnek i koncentrat pomidorowy, posolić, dusić 15minut. Oprószyć mąką, wymieszać. Wlać bulion, dodać tymianek, wymieszać, zagotować i dusić 25minut. Przyprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Ragout przełożyć do 4 foremek do zapiekania. Ciasto francuskie rozwałkować na 4mm, wyciąć kółka większe niż foremki. Kółkami przykryć foremki, posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec 20minut.

Tagi:

ciasto