gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Rajski ogród owoców

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pomysł na ciasto podsunął mi mąż. Przyniósł z ogrodu wiele owoców i poprosił o placek z nimi. Tak powstał ten placek. Polecam.

Rajski ogród owoców Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rajski ogród owoców

 

  • CIASTO
  • 3 szklanki mąki
  • 7 żółtek
  • 3,5 łyżki śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 1 3/4 szklanki cukru
  • DODATKOWO
  • 7 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie kisielu truskawkowego
  • 25 dag winogron
  • 20 dag malin
  • 15 dag borówek

Sposób przygotowania:

Rajski ogród owoców
Na stolnicę wyłożyć po kolei: przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, zrobić rowek, dodać żółtka, śmietanę i margarynę. Wyrabiać przez chwilę na dość wolne ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 20 minut. Po tym czasie ciasto przedzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę. Posypać bułką tartą. Wszystkie owoce obtoczyć w cukrze. Wyłożyć na ciasto. Białka ubić, dodać cukier i kisiel na koniec. Ubić. Wyłożyć na owoce. Z drugiej połowy ciasta odrywać po kawałku i wrzucać na pianę. Piec ok. 50 minut w 180 st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Rajski ogród owoców
Na sam początek przygotować ciasto i włożyć do lodówki.
Rajski ogród owoców
Połowę ciasta wyłożyć na brytfannę i posypać owocami.
Rajski ogród owoców
Białka i cukier ubić, dodać kisiel i wyłożyć na owoce.
Rajski ogród owoców
Rwać kawałki z drugiej połowy ciasta i wrzucać po pianie. Piec.