Sposób przygotowania:
Ratatoulle
Cebulkę i czosnek obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę bądź czosnek przeciskamy przez praskę. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę, to samo czynimy z bakłażanem i cukinią (nie obieramy ze skórek!) Pomidora oparzamy i drobno kroimy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulkę i dodajemy bakłażana z cukinią - podsmażamy, w tym czasie otwieramy puszkę pomidorów, dodajemy pokrojonego pomidorka i wszystko blenderujemy, wlewamy do dużego garnka, kiedy bakłażan jest miękki dodajemy czosnek, podsmażamy i przekładamy do pomidorów, następnie podsmażamy paprykę przez około 3 - 4 minutki, kiedy zmięknie dodajemy do pomidorów, bakłażana i cukinii, wszystko razem dusimy pod przykryciem przez około 10 minut dla połączenia się smaków. Na koniec przyprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy zielona pietruszkę. Podajemy na ciepło bądź na zimno wg uznania, z grzankami bądź mięsem, ryże, makaronem lub samo. Smacznego