eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ratatuj Eli z mięsem i makaronem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zapiekany ratatuj z dodatkiem mięsa mielonego,makaronu i sera.

Ratatuj Eli z mięsem i makaronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ratatuj Eli z mięsem i makaronem

 

  • 60 dkg mięsa mielonego
  • 1 cukinia
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 5 pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 dkg makaronu razowego gniazdka
  • 1 opakowanie Ratatuj winiary
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 15 dkg sera żółtego
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Ratatuj Eli z mięsem i makaronem
Papryki umyć,usunąć szypółki,nasiona i miąższ pokroić.Z cukini odciąć końcówki.Umyć cukinię i pokroić w kostkę.Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.Pokroić pomidory i cebulę w ćwierć krążki.Czosnek przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać olej,dodać mięso i przesmażyć.Do mięsa dodać cebulę,czosnek,paprykę,cukinię,wymieszać i smażyć około 5 minut.Ratatuj wymieszać z 200 ml zimnej wody,wlać do mięsa z warzywami i po zagotowaniu dusić około 1 minuty.Do całości dodać pomidory i wymieszać.Kostkę rosołową rozpuścić w 250 ml wrzącej wody.Na dno żaroodpornego naczynia położyć gniazdka makaronowe (suche) i wyłożyć rataruj z mięsem i zalać rosołkiem.Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Ratatuj posypać serem i zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Ratatuj Eli z mięsem i makaronem
Na dużej patelni rozgrzać olej i przesmażyć mięso mielone.
Ratatuj Eli z mięsem i makaronem
Cebulę i pomidory pokroić w ćwierć krążki,paprykę i cukinię w kostkę.
Ratatuj Eli z mięsem i makaronem
Na dno naczynia ułożyć makaron i wyłożyć ratatuj z mięsem.
Ratatuj Eli z mięsem i makaronem
Całość zalać bulionem,posypać serem i zapiec w piekarniku.