Sposób przygotowania:
Ratatuj wg Alex
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla. Cebule obrać, pokroić w piórka i wrzucić do rondla. Przesmażyć aż tłuszcz się wytopi, a cebula zmięknie. Bakłażana umyć, odciąć końce i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla, przesmażyć.
Paprykę oczyścić z nasion, umyć, pokroić w duże kawałki i wrzucić do rondla, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, przesmażyć. Cukinie umyć, pokroić wraz ze skórką, jedną drobniej, pozostałe w większe kawałki. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem, wystudzić i obrać ze skórki. Pokroić w duże kawałki. Wrzucić do rondla, dodać pesto i dusić 5 minut pod przykryciem.
Danie doprawić solą, papryką słodką i wędzoną i jeszcze chwilę dusić do miękkości warzyw. Danie podawać z domowym świeżym chlebem
Paprykę oczyścić z nasion, umyć, pokroić w duże kawałki i wrzucić do rondla, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, przesmażyć. Cukinie umyć, pokroić wraz ze skórką, jedną drobniej, pozostałe w większe kawałki. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem, wystudzić i obrać ze skórki. Pokroić w duże kawałki. Wrzucić do rondla, dodać pesto i dusić 5 minut pod przykryciem.
Danie doprawić solą, papryką słodką i wędzoną i jeszcze chwilę dusić do miękkości warzyw. Danie podawać z domowym świeżym chlebem