Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ratatuj wg Alex

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Przepyszne danie typu ‘ co się nawinie’. Wykorzystałam do niego zamrożone końcówki boczku i kiełbasy oraz świeże letnie warzywa. Wyszło przepysznie!

Ratatuj wg Alex Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ratatuj wg Alex

 

Sposób przygotowania:

Ratatuj wg Alex
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla. Cebule obrać, pokroić w piórka i wrzucić do rondla. Przesmażyć aż tłuszcz się wytopi, a cebula zmięknie. Bakłażana umyć, odciąć końce i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla, przesmażyć.

Paprykę oczyścić z nasion, umyć, pokroić w duże kawałki i wrzucić do rondla, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, przesmażyć. Cukinie umyć, pokroić wraz ze skórką, jedną drobniej, pozostałe w większe kawałki. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem, wystudzić i obrać ze skórki. Pokroić w duże kawałki. Wrzucić do rondla, dodać pesto i dusić 5 minut pod przykryciem.

Danie doprawić solą, papryką słodką i wędzoną i jeszcze chwilę dusić do miękkości warzyw. Danie podawać z domowym świeżym chlebem
Ratatuj wg Alex
boczek i kiełbasę pokroić i przesmażyć z cebulą
Ratatuj wg Alex
bakłażana pokroić w kostkę i wrzucić do rondla
Ratatuj wg Alex
paprykę pokroić w dużą kostkę, dodać do rondla
Ratatuj wg Alex
sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić w kawałki