Sposób przygotowania:
Ravioli ze szpinakiem
Przyrządzić farsz: umyty szpinak włożyć do wrzątku, obgotować w ciągu 5 minut, dobrze osączyć, odciskając łyżką wodę, zmielić. Dodać jajko, bryndzę, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszać. Jeśli farsz jest zbyt rzadki - wsypać trochę tartej bułki. Przyrządzić ciasto: do maki wlać trochę wrzątku, dodać sól, zagnieść niezbyt twarde ciasto. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować dwa cienkie placki, na jednym ułożyć dość gęsto małe ilości farszu, przykryć drugim plackiem, obciskać miejsca między jednym farszem a drugim i wykrawać radełkiem kwadratowe pierożki. Gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane masłem i posypane ostrym serem.