PaulinaS

PaulinaS

Kucharz
[Przepisów: 10]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Włoskie pierożki z zielonym nadzieniem to obowiązkowe danie we włoskiej kuchni! Dodatek parmezanu i oliwy dodatkowo podkręca smak całej potrawy.

Ravioli ze szpinakiem i ricottą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

 

  • Na ciasto:
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • jaja - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - łyżka
  • ciepła woda - 4 - 5 łyżek
  • sól - 1/4 łyżeczki

 

  • Na farsz:
  • mrożony szpinak Hortex (rozdrobniony)- opakowanie (450g)
  • ser ricotta - opakowanie 200g
  • szalotki - 2 sztuki
  • czosnek - 2 ząbki
  • sól, pieprz - do smaku
  • oliwa z oliwek - łyżka

 

  • Dodatkowo:
  • starty Parmezan
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Ravioli ze szpinakiem i ricottą
1. Ze składników na ciasto zagnieć elastyczne i gładkie ciasto - kulę ciasta zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. 2. Na oliwie podsmaż posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. 3. Do cebuli dodaj rozmrożony szpinak - duś do odparowania wody. 4. Szpinak dopraw do smaku solą i pieprzem. 5. Ostudzony szpinak wymieszaj dokładnie z ricottą (dopraw jeszcze do smaku w razie potrzeby). 6. Ciasto podziel na pół - obie polowy rozwałkuj na cienkie płaty. 7. Na jeden z płatów ciasta nakładaj co 3 centymetry łyżeczkę farszu. 8. Przykryj drugim płatem ciasta i podziel nożem lub wykrawaczką na kwadraty - dociśnij dokładnie brzegi każdego z pierożków. 8. Pierożki wrzucaj na osoloną, wrzącą wodę i gotuj przez ok. 4 minuty (dopóki wypłyną na powierzchnie wody). 9. Podawaj z parmezanem i oliwą.
Ravioli ze szpinakiem i ricottą
Ravioli ze szpinakiem i ricottą