Sposób przygotowania:
Razowa pizza z łososiemETAP 1
Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąki przekładamy do miski. Dokładamy do nich olej, sól oraz paprykę do smaku. Następnie wlewamy mleko z drożdżami. Zagniatamy ciasto około 10 minut.
ETAP 2
Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie przygotowujemy nadzienie.
ETAP 3
Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Rumienimy na oleju. Zrumienioną podlewamy śmietanką, przyprawiamy do smaku i podgrzewamy do zredukowania płynu. Tak przygotowaną studzimy delikatnie.
ETAP 4
Groszek odcedzamy.
Z ryby (jeśli jest) usuwamy skórę. Następnie kroimy w grubą kostkę. Delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami do smaku.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto formujemy na cienki placek, pozostawiając nieco wyższy brzeg.
Pozostawiony brzeg smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie wykładamy cebulę.
ETAP 5
Na cebule wykładamy groszek, kostki łososia i plasterki pomidora.
Całość pozostawiamy na około 10 minut do podrośnięcia ciasta. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 180°C.
ETAP 6
Tuż przed końcem pieczenia pizzę wyciągami i posypujemy serem startym na tarce o grubych oczkach. Gdy ten się rozpuści całość wyjmujemy i oprószamy pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Podajemy na ciepło.