jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Razowa pizza z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Chyba nie ma osoby , która nie lubi pizzy. Nadzienie i dodatki możemy dowolnie zmieniać w tym daniu, tym samym stwarzają za każdym razem nową jej odsłonę. Właściwie wszystko zależy od tego co akurat mamy w lodówce.

Razowa pizza z łososiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Razowa pizza z łososiem

CIASTO:

NADZIENIE:

  • ok ¾ puszki groszku konserwowego,
  • 320 gram łososia świeżego,
  • 2 duże cebule,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 1 pomidor,
  • 1 kulka mozarelli,
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • sól do smaku,
  • sok z połowy cytryny,
  • papryka do smaku,
  • olej ,
  • świeża bazylia do podania
  • Dodatkowo:
  • jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Razowa pizza z łososiem

ETAP 1

Razowa pizza z łososiem
Rozpuszczone drożdże dodajemy do składników ciasta

Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąki przekładamy do miski. Dokładamy do nich olej, sól oraz paprykę do smaku. Następnie wlewamy mleko z drożdżami. Zagniatamy ciasto około 10 minut.

ETAP 2

Razowa pizza z łososiem
Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie przygotowujemy nadzienie.

ETAP 3

Razowa pizza z łososiem
Na patelni przysmażamy cebulę

Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Rumienimy na oleju. Zrumienioną podlewamy śmietanką, przyprawiamy do smaku i podgrzewamy do zredukowania płynu. Tak przygotowaną studzimy delikatnie.

ETAP 4

Razowa pizza z łososiem
Na uformowaną pizzę wykładamy cebulę

Groszek odcedzamy.
Z ryby (jeśli jest) usuwamy skórę. Następnie kroimy w grubą kostkę. Delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami do smaku.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto formujemy na cienki placek, pozostawiając nieco wyższy brzeg.
Pozostawiony brzeg smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie wykładamy cebulę.

ETAP 5

Razowa pizza z łososiem
Na cebulę wykładamy pozostałe składniki nadzienia

Na cebule wykładamy groszek, kostki łososia i plasterki pomidora.
Całość pozostawiamy na około 10 minut do podrośnięcia ciasta. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 180°C.

ETAP 6

Razowa pizza z łososiem
Ser wykładamy przed pod koniec pieczenia

Tuż przed końcem pieczenia pizzę wyciągami i posypujemy serem startym na tarce o grubych oczkach. Gdy ten się rozpuści całość wyjmujemy i oprószamy pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Podajemy na ciepło.