Sposób przygotowania:
Razowe bułeczki z pietruszką i czosnkiem
CIASTO: Połowę mleka podgrzewamy. Dodajemy do nich rozkruszone drożdże, cukier oraz 3-4 łyżki mąki. Składniki dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia. Do wyrośniętego dodajemy pozostałe składniki: mąki, sól, olej oraz letnie mleko. Zagniatamy ciasto około 15 minut. Gładkie i wyrobione odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte wykładamy na stolnice podsypaną mąką. Ciasto dzielimy na około 15 części. Formujemy w dłoniach bułeczki i przekładamy na przygotowaną blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia). Bułeczki pozostawiamy do podrośnięcia. Podrośnięte smarujemy roztrzepanym jajkiem, nacinamy w 1 lub 2 miejscach na górze. W miejsce nacięć nakładamy pietruszkowo-czosnkowe masełko. Bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w 180°C. Upieczone studzimy. NADZIENIE: Pietruszkę siekamy. Przekładamy do garnuszka. Dodajemy do niej masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość miksujemy. Solimy do smaku. Nadzienie przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy. Wyciskany na przygotowane nacięcia.
![Razowe bułeczki z pietruszką i czosnkiem Razowe bułeczki z pietruszką i czosnkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/razowe-buleczki-z-pietruszka-i-czosnkiem-298953.jpg)
![Razowe bułeczki z pietruszką i czosnkiem Razowe bułeczki z pietruszką i czosnkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/razowe-buleczki-z-pietruszka-i-czosnkiem-298954.jpg)
![Razowe bułeczki z pietruszką i czosnkiem Razowe bułeczki z pietruszką i czosnkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/razowe-buleczki-z-pietruszka-i-czosnkiem-298955.jpg)
![Razowe bułeczki z pietruszką i czosnkiem Razowe bułeczki z pietruszką i czosnkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/razowe-buleczki-z-pietruszka-i-czosnkiem-298956.jpg)
zbysiowa
marietta
jaga85
:)
misia5
Dołączam się :)