jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Razowe bułeczki z pietruszką i czosnkiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Polecam jednak przygotować sobie więcej tego smakowego masła i później posmarować nim upieczone bułeczki- EFEKT JEST PYSZNY!!!

Razowe bułeczki z pietruszką i czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Razowe bułeczki z pietruszką i czosnkiem

 

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki pszennej,
  • 10 dag mąki razowej,
  • 3 dag drożdży,
  • Ok 1,5 szklanki mleka,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • Jajko do smarowania bułeczek
  • Pietruszkowo- czosnkowe nadzienie (masełko) :
  • ¼ kostki masła,
  • Mały pęczek natki pietruszki (około 4-5 łyżek po posiekaniu),
  • Sól do smaku,
  • Ok 4-5 ząbków czosnku

 

Sposób przygotowania:

Razowe bułeczki z pietruszką i czosnkiem
CIASTO: Połowę mleka podgrzewamy. Dodajemy do nich rozkruszone drożdże, cukier oraz 3-4 łyżki mąki. Składniki dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia. Do wyrośniętego dodajemy pozostałe składniki: mąki, sól, olej oraz letnie mleko. Zagniatamy ciasto około 15 minut. Gładkie i wyrobione odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte wykładamy na stolnice podsypaną mąką. Ciasto dzielimy na około 15 części. Formujemy w dłoniach bułeczki i przekładamy na przygotowaną blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia). Bułeczki pozostawiamy do podrośnięcia. Podrośnięte smarujemy roztrzepanym jajkiem, nacinamy w 1 lub 2 miejscach na górze. W miejsce nacięć nakładamy pietruszkowo-czosnkowe masełko. Bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w 180°C. Upieczone studzimy. NADZIENIE: Pietruszkę siekamy. Przekładamy do garnuszka. Dodajemy do niej masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość miksujemy. Solimy do smaku. Nadzienie przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy. Wyciskany na przygotowane nacięcia. 
Razowe bułeczki z pietruszką i czosnkiem
Zagniecione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia
Razowe bułeczki z pietruszką i czosnkiem
Masło przekładamy do garnka, dodajemy do niego czosnek oraz pietruszkę
Razowe bułeczki z pietruszką i czosnkiem
Przygotowane składniki nadzienia miksujemy
Razowe bułeczki z pietruszką i czosnkiem
Nadzienie nakładamy na nacięcia wykonane w bułkach