zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 700]

Razowe pióra a la bolognese

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne razowe penne, z sosem prawie bolognese ;)

Razowe pióra a la bolognese Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Razowe pióra a la bolognese

 

  • Opakowanie makaronu penne, pełne ziarno ( 400 g)
  • 60 dag mięsa , u mnie łopatka
  • 3 łyżki oleju
  • ½ l soku pomidorowego
  • Łyżeczka oregano
  • Łyżeczka tymianku
  • Łyżeczka bazylii
  • Pełna łyżka suszonej włoszczyzny ( zmielona)
  • Łyżka papryki słodkiej
  • łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny mielony do smaku

 

Sposób przygotowania:

Razowe pióra a la bolognese
Mięso myję, dzielę na kawałki i mielę. Na patelni rozgrzewam olej, przekładam mięso i smażę około 5 minut. W między czasie gotuję makaron, i przygotowuję sos. Makaron gotuję około 9 minut. Do garnuszka wlewam 400 ml soku pomidorowego i dodaję zioła oraz przyprawy, dokładnie mieszam. Wlewam do podsmażonego mięsa. Duszę całość około 20 minut, na wolnym ogniu. Pod koniec mieszam skrobię z reszta soku i zagęszczam sos. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron ( al dente ) odcedzam , nakładam na talerz i polewam gorącym sosem . Szybko, smacznie i domowo:)
Razowe pióra a la bolognese
mięso myję i dzielę na kawałki, następnie mielę w maszynce
Razowe pióra a la bolognese
makaron gotuję na pół twardo, taki jest najlepszy
Razowe pióra a la bolognese
Do garnuszka wlewam 400 ml soku pomidorowego i dodaję zioła oraz przyprawy, dokładnie mieszam
Razowe pióra a la bolognese
Wlewam do podsmażonego mięsa. Duszę całość około 20 minut, na wolnym ogniu. Pod koniec mieszam skrobię z reszta soku i zagęszczam sos. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.