Sposób przygotowania:
Razowiec na zakwasie z kalafiorem
Przygotować kalafiora. Dokładnie go umyć, pokroić na niewielkie kawałki, podzielić na różyczki. Przy użycia miksera rozdrobnić na malutkie elementy.Przygotować dwie miski. W jednej połączyć mąkę z solą. W drugiej przy użyciu dłoni wymieszać wodę z zakwasem, drożdżami, miodem i olejem. Mokre składniki przelać do miski z mąką. Przy użyciu drewnianej łyżki połączyć składniki. Dodać kalafior.Następnie wyrabiać mikserem z końcówkami do drożdżowca przez około 10 minut. Ciasto musi być bardzo napowietrzone, dobrze wyrobione, lekko odchodzące od ścianek. Po wyrabianiu miskę przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do wyrastania, na ok. godzinę. Po tym czasie znów lekko przemisować. Zajmie to dosłownie kilka chwil. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić łyżką i lekko skropić oliwą z oliwek. Wierzch posypać sezamem. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C lub w ciepłe miejsce do wyrośnięcia chlebka. Musi wyrosnąć do brzegów foremki. Kiedy to się stanie zwiększamy temperaturę pieczenia do 200 stopni C i pieczemy 40 minut. Po pieczeniu wyciągamy z formy i studzimy całkowicie na kratce.