Jazzowe Smaki

Jazzowe Smaki

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Razowiec na zakwasie z kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Razowiec z kalafiorem to wypiek nie z tej planety. Zaskoczy swoim smakiem najbardziej wysublimowane podniebienia. Nieprzewidywalny, aromatyczny, pyszny a do tego bardzo prosty!

Razowiec na zakwasie z kalafiorem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Razowiec na zakwasie z kalafiorem

 

 

Sposób przygotowania:

Razowiec na zakwasie z kalafiorem
Przygotować kalafiora. Dokładnie go umyć, pokroić na niewielkie kawałki, podzielić na różyczki. Przy użycia miksera rozdrobnić na malutkie elementy.Przygotować dwie miski. W jednej połączyć mąkę z solą. W drugiej przy użyciu dłoni wymieszać wodę z zakwasem, drożdżami, miodem i olejem. Mokre składniki przelać do miski z mąką. Przy użyciu drewnianej łyżki połączyć składniki. Dodać kalafior.Następnie wyrabiać mikserem z końcówkami do drożdżowca przez około 10 minut. Ciasto musi być bardzo napowietrzone, dobrze wyrobione, lekko odchodzące od ścianek. Po wyrabianiu miskę przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do wyrastania, na ok. godzinę. Po tym czasie znów lekko przemisować. Zajmie to dosłownie kilka chwil. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić łyżką i lekko skropić oliwą z oliwek. Wierzch posypać sezamem. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C lub w ciepłe miejsce do wyrośnięcia chlebka. Musi wyrosnąć do brzegów foremki. Kiedy to się stanie zwiększamy temperaturę pieczenia do 200 stopni C i pieczemy 40 minut. Po pieczeniu wyciągamy z formy i studzimy całkowicie na kratce.
Razowiec na zakwasie z kalafiorem
Do masy chlebowej dodajemy zmiksowanego kalafiora
Razowiec na zakwasie z kalafiorem
Chlebek przygotowany do wyrastania, posypany sezamem
Razowiec na zakwasie z kalafiorem
Piękny, wyrośnięty bochenek razowca z kalafiorem na zakwasie

Tagi:

kalafior